1. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Beleven we dit jaar een Indian Summer?

Heel soms komt in Nederland een ‘Indian summer’ voor. Mooie rustige, warme, zonnige nazomerdagen en nachten zonder nachtvorst zorgen er dan voor dat de bladeren wel verkleuren, maar niet van de bomen vallen. Dit levert prachtige beelden op van bomen die volop in herfstkleur staan. Maar hoe werkt het proces van de verkleuring nu?

Het verkleuren van de bladeren, is een onontkoombaar proces

Het is weer zover, de herfst doet haar intrede in het Veluwse bos en langzaam, maar zeker gaan de bladeren verkleuren. Ieder najaar hetzelfde verhaal, tenminste… het ene seizoen misschien wat heftiger dan het andere, maar het proces voltrekt zich onomkeerbaar. Er is absoluut geen ontkomen aan en niemand houdt het tegen.

Als we zo samen door het herfstbos struinen, zien we dat het verkleuren van de bladeren steeds meer op gang begint te komen en sommige bomen zijn al helemaal verkleurd terwijl andere nog helemaal groen zijn. De vraag rijst, waarom de bladeren van de bomen eigenlijk zo mooi kunnen verkleuren, voordat ze op de grond vallen?

Wichertje Bron schrijft erover in de Natuurkalender: Bladeren van loofbomen bevatten chlorofyl. Dit chlorofyl zorgt ervoor dat planten van de lente tot en met de herfst met behulp van zonlicht koolstofdioxide en water kunnen omzetten naar allerlei complexe stoffen (zetmeel, suikers) en zuurstof. En deze stof zorgt ook voor de groene kleur van de bladeren. Chlorofyl absorbeert alle zichtbare kleuren die aanwezig zijn in het zonlicht, behalve groen. Het groene licht wordt teruggekaatst, waardoor wij de bladeren als groen zien.

Tijdens het groeiseizoen wordt continu chlorofyl aangemaakt en gebruikt. In het najaar neemt de lichtintensiteit van de zon af. Hierdoor maken bomen minder chlorofyl aan. Niet alleen de lichtintensiteit is belangrijk voor bladverkleuring. Ook de temperatuur en de hoeveelheid neerslag spelen een rol. Na een paar (lichte) nachtvorsten komt bladverkleuring vaak goed op gang. Voordat de bladeren afsterven, trekken de bomen het chlorofyl dat nog aanwezig is terug uit de bladeren en slaan het op in de takken. In de bladeren zijn nog andere pigmentstoffen aanwezig. Die worden zichtbaar als het chlorofyl verdwijnt.

Anthocyaan is rood van kleur, xantofyl is geel en caroteen oranje. Deze verschillende kleurstoffen bepalen samen de kleur van de herfstbladeren. De kleur van de bladeren verschilt per boomsoort, maar hangt ook af van de plek waar de boom staat, en van het weer.

Komt u het dit jaar van dit bij bekijken? 

Met het fiets- en wandelarrangement wordt een bezoek aan de Veluwe wel erg aantrekkelijk.