Aankomst
Vertrek
Code

Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

 

Doopsgezinde oorsprong

Hotel & Congrescentrum Mennorode heeft zijn oorsprong in de Doopsgezinde Broederschap. Een kleine christelijke kerkgemeenschap van ongeveer 100 gemeenten die begonnen is in de hervormingstijd in het begin van de 16e eeuw. Wereldwijd zijn er 1,5 miljoen doopsgezinden die buiten Nederland Mennonites/Mennonieten genoemd worden.

De naam Mennorode is een samenstelling van ‘Menno’ (naar Menno Simons, kerkhervormer en een van de leiders van de doopsgezinden) en ‘rode’(dat ‘open plek in het bos betekent)

Klik hier voor meer informatie over onze doopsgezinde oorsprong

Sinds 1925

Sinds 1925 is er veel veranderd, echter is er aan de kernwaarden van het "Doopsgezind Broederschapshuis Elspeet" sinds de oprichting niet zo heel veel veranderd.

Oorspronkelijke kernwaarden

  • Een Huis van en voor mensen: doopsgezinden, anderen, welkome gasten
  • Een Huis van ontmoeten, gemeenschap en geloven
  • Een Huis van vragen, twijfelen en feestvieren
  • Een Huis van studeren, werken en vakantie
  • Een Huis van mensen, geworteld in de traditie der Doopsgezinden
  • Een Huis in Elspeet
  • Een Huis in de wereld

Twintigste eeuw

In het begin van de twintigste eeuw ontstond de behoefte aan vakantie- en conferentiehuizen voor Doopsgezinden en anderen. Zo is in 1925 het Broederschapshuis Elspeet opgericht. Elders in het land zijn nog enkele soortgelijke huizen. De Doopsgezinde geloofsgemeenschap en ook Mennorode kenmerkt zich door openheid voor mensen met verschillende opvattingen en dus ook voor tolerantie in de pluriformiteit van de gasten.

De Doopsgezinden hebben hun naam te danken aan hun overtuiging dat de verbondenheid met de geloofsgemeenschap alleen een eigen beslissing is en dat dan ook pas als volwassene tot een eventuele doop besloten kan worden. De Doopsgezinden willen van ouds een vredeskerk zijn en verzetten zich in meer of mindere mate tegen het gebruik van wapens om conflicten te beslechten.

Graag zetten wij deze traditie nog jaren voort!

Meer weten over de geschiedenis van Mennorode?

Klik dan hier.